Kalpten kaynaklanan ya da kalp dışındaki organlardan sıçrayan iyi ya da kötü huylu olabilen kitlesel yapılardır. Kalp veya kalp kapağı dokusunda görülen anormal derecede büyümeler de kalp tümörü olarak nitelendirilmektedir.
Kalbin kendi yapısından kaynaklanan tümörlere primer kalp tümörü denir. Primer kalp tümörü yani kalbin kendi yapısında meydana gelen tümör çok sık rastlanan bir durum değildir. Kalbin içerisinde oluşup sadece kalp ile sınırlı kalan tümörler birincil tümörlerdir.
Bunun yanı sıra vücudun başka organlarında ortaya çıkıp kalbe sıçrayan tümörlere sekonder kalp tümörü denir. Vücudun başka bir bölgesinde oluşup kalbe intikal eden tümörler ikincil tümörlerdir. Sekonder kalp tümörü, primer kalp tümörüne oranla %20 ila %40 oranında daha fazla rastlanır.
Sekonder kalp tümörleri genellikle akciğer kanseri, mide kanseri gibi diğer organlardaki kanserlerin yayılarak kalbe ulaşması sonucunda ortaya çıkar. Bu durum da kalbin çalışmasını olumsuz etkiler.
Kalpte bulunan tümörlerin yaklaşık olarak %75'i iyi huyludur. Kalp tümörleri genellikle hiç belirti vermemektedirler. Bu nedenle en az yılda 1 kere kalp doktoruna giderek muayene olmakta fayda vardır.
Kalp Tümörünün Belirtileri Nelerdir?
Kalp tümörlerinin en sık görülen belirtisi kalp kesesinde aşırı sıvı birikmesidir. Bunu yanı sıra;
Kalp yetmezliği,
Bacaklarda oluşan şişlik,
Nefes darlığı,
Yorgunluk hissi,
Çarpıntı,
Baş dönmesi,
Düşük tansiyon,
Yüksek ateş,
Deride oluşan küçük kırmızı lekeler,
Eklem ağrısı da kalp tümörünün en sık görülen belirtilerindendir.
Birincil kalp tümörlerinin teşhisi, ikincil kalp tümörlerinin teşhisine oranla çok daha zordur. Çünkü birincil kalp tümörü nadir görülen vakalar olmakla birlikte belirtileri de diğer kalp hastalıklarının belirtileriyle aynı olduğu için teşhisi daha zor olmaktadır. Ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve biyopsi gibi yöntemlerle hastalığın kesin teşhisi konmaktadır.
Kalp Tümörü İçin Ne Zaman Ameliyat Yapılmalıdır?
Kalp tümörü için yapılacak olan ameliyatın şekli ve zamanını; hastanın genel sağlık durumu, hastanın yaşı, tümörün cinsi, tümörün boyutu ve tümörün yeri belirleyeceği için bu konuda doktor tavsiyesi almak gerekmektedir. Bunun yanı sıra hastanın alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklarından vazgeçmesi gerekmektedir.
Kalp Tümörlerinin Çıkarılması
Kalpte bulunan kötü huylu tümörlerin cerrahi tedavisi yapılacak olan ameliyat ile gerçekleştirilir. Yapılan ameliyat ile bölgede bulunan tümöral doku çıkarılır.
Ameliyat sırasında tümörün tek parça olarak çıkarılmasına özen gösterilir. Eğer tümörün tabanı kalbe oturmuşsa, tümör oturduğu duvar ile birlikte çıkarılır. Tümörün oturduğu duvar ile birlikte çıkarılması durumunda tümör çıkarıldıktan sonra söz konusu duvar tamir edilir.
Kalp Tümörü Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalpte oluşan tümör nedeniyle ameliyat sonrasında belli bir süre gözetim altında tutulan hasta taburcu olduktan sonra da düzenli olarak 6 ay aralıkla kontrole gitmesi gerekmektedir. Çünkü nadir de olsa kalpte oluşan tümörün tekrarlama riski bulunmaktadır.